Ἑτοιμασία προσφόρου μέ μαγιά.
Ὑλικά :
5 ποτήρια τοῦ νεροῦ , σκληρό ἀλεύρι
1 κουταλιά μαγιά ξηρή
2 κούπες νερό (χλιαρό)
1 κουταλάκι τοῦ γλυκοῦ ἁλάτι
1 κερί
1 σφραγίδα για πρόσφορα,
μποροῦμε νά προσθέσωμε καί λίγες σταγόνες ἁγιασμό.
Ἀνάβουμε τό κεράκι , τοποθετῶντας σέ μικρό κηροπήγιο , ἤ ἐλλείψει κηροπηγίου , εἰς ποτήρι , καί τό θυμιατό θυμιάζοντας
Σε μισή κούπα νερό, διαλύουμε καλά τήν μαγιά.
Σε μία λεκάνη , μόνο διά τά πρόσφορα
ἡ χρήση της , ρίχνουμε το ἀλεύρι καί τό ἁλάτι ἀνοίγοντας μέ τό χέρι μας μία λακουβίτσα εἰς τό κέντρο.Ἐκεῖ ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά καθώς καί τό ὑπόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε καλά και προσθέτουμε νερό ἤ ἀλεύρι ἀνάλογως ἄν ἡ ζύμη εἶναι μαλακή ἤ σκληρή.
Ἀλευρώνουμε καλά δύο ταψάκια, χωρίζουμε τη ζύμη εἰς δύο τμήματα, , πλάθοντάς της σέ σε 2 μπάλες και την βάζουμε μέσα εἰς τά ταψάκια.
Ἀλευρώνουμε τήν σφραγίδα και την πατάμε δυνατά και σταθερά πάνω από τη ζύμη. Ἀνασηκώνουμε τη μία πλευρά της να πάρει ἀέρα και ἔπειτα ὁλόκληρη.
Τέλος τρυπᾶμε με μιά ὀδοντογλυφίδα μερικές φορές, συνήθως 12 κύκλῳ τῆς σφραγίδας στό σχῆμα περιμετρικά,
Τυλίγουμε με καθαρό πανί τα ταψάκια καά τα ἀφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει ἡ ζύμη.
Ὅταν εἶναι ἔτοιμα, γήνωνται εἰς τόν φοῦρνον εἰς θερμοκρασίαν περίπου 200-220 βαθμούς διά 40 περίπου λεπτά.
κατά τήν διάρκειαν τοῦ ἀνεβάσματος τῆς ζύμης, μπορεῖ νά προθερμανθῆ ὁ φοῦρνος, νά εἶναι ἔτοιμος.
Μετά τήν ἔψησιν , ἀφαιροῦνται ἀπό τάό ταψί , καί τοποθετοῦνται σέ καθαρή , μαλακή πετσέτα.
προέχει βεβαίως ἡ καθαρότητα τοῦ βίου καί καρδιᾶς, μαζί μέ τήν καθαρότητα τῶν σκευῶν , καί κατά τήν διάρκειαν τῆς ἑτοιμασίας προσευχόμαστε, καί μέ τήν σκέψην , ὅτι ἕτοιμάζονται τά πρός Σῶμα καί Αἷμα τοῦ Κυρίου , μέ τίς εὐχές τῆς μετουσιώσεως τῆς ἐκκλησίας μας.
καλή ἐπιτυχία.
εὐλογεῖτε ,
Χριστός ἀνέστη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου